top of page

Kaj sploh pomeni ASTA faktor v svetu paprike?



fino mleta paprika Gregorski z asta faktorjem 231
V praksi višji faktor Asta pomeni višjo kakovost paprike, ki je bogatejše barve in močnejšega okusa.


Barvna vrednost ASTA (American Spice Trade Association), pogosto znana kot faktor Asta, je ključni kazalnik za ocenjevanje kakovosti in moči mlete paprike. Ta meritev določa koncentracijo pigmentov, predvsem karotenoidov, v začimbi. Karotenoidi so naravne spojine, ki so odgovorne za živo rdečo barvo paprike ter prispevajo k njenemu okusu in hranilni vrednosti.


Faktor Asta se določi s spektrofotometrično analizo, ki meri absorpcijo svetlobe v vzorcu paprike. Ta analiza daje številčno vrednost, ki predstavlja intenzivnost rdeče barve, pri čemer višje vrednosti pomenijo globlji in živahnejši odtenek.



fino mleta paprika Gregorski z asta faktorjem 231
Paprika z višjim faktorjem Asta se pogosto raje uporablja v kulinariki, saj lahko jedem doda intenzivnejši in vizualno privlačnejši odtenek.


V praksi višji faktor Asta pomeni višjo kakovost paprike, ki je bogatejše barve in močnejšega okusa. Paprika z višjim faktorjem Asta se pogosto raje uporablja v kulinariki, saj lahko jedem doda intenzivnejši in vizualno privlačnejši odtenek.

Paprika Gregorski letos dosega ASTA faktor 231, kar nam pove, da je letošnji pridelek izredno visoke kakovosti, kar se ne samo okusi in vidi po barvi, temveč tudi vonja.



fino mleta paprika Gregorski z asta faktorjem 231
Premium sladka paprika Gregorski z ASTA faktorjem 231


Poleg tega je faktor Asta koristno vodilo za proizvajalce in potrošnike pri ocenjevanju moči in pristnosti mlete paprike. Pomaga zagotavljati doslednost kakovosti izdelkov in sprejemanju informiranih odločitev pri izbiri paprike za različne kulinarične namene.


Na splošno ima faktor Asta pomembno vlogo v industriji začimb, saj služi kot zanesljiva metrika za ocenjevanje kakovosti in vizualne privlačnosti mlete paprike ter izboljšuje splošno kulinarično izkušnjo.



44 views0 comments
bottom of page